Ostatní články

Jak udělat krutóny s bylinkami

Eshop pro děti Mivemi.cz


Jak udělat krutóny s bylinkami

Krutóny s bylinkami jsou vynikajícím způsobem, jak přidat do salátů, polévek nebo jiných jídel křupavý prvek a aromatickou chuť. Příprava krutónů doma je jednoduchá a můžete si je přizpůsobit podle svých chutí a preferencí. Zde je základní recept na krutóny s bylinkami:

Ingredience

  • 1 baguette nebo jiný chléb (můžete použít i starší chleba)
  • 3-4 lžíce olivového oleje
  • 2-3 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1-2 lžičky sušeného tymiánu (nebo čerstvého, pokud máte)
  • 1-2 lžičky sušeného rozmarýnu (nebo čerstvého)
  • 1 lžička sušené bazalky (nebo čerstvé, pokud máte)
  • Sůl podle chuti
  • Čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup

Příprava chleba

  1. Předehřejte troubu na 180 °C (350 °F).
  2. Chléb nakrájejte na malé kostičky, přibližně 1-2 cm velké. Můžete použít bagetu, ciabattu nebo jiný typ chleba podle vašeho výběru. Starší chléb je ideální, protože je křupavější.

Příprava bylinkového oleje

  1. Olivový olej nalijte do malé misky.
  2. Přidejte nasekaný česnek, sušené bylinky (tymián, rozmarýn, bazalka) a sůl a pepř. Pokud používáte čerstvé bylinky, nasekejte je jemně a přidejte do oleje.

Marinování chleba

  1. Chlebové kostičky vložte do velké mísy.
  2. Nalijte bylinkový olej na chléb a dobře promíchejte, aby se kostičky chleba rovnoměrně obalily.

Pečení

  1. Rozložte chléb na plech vyložený pečicím papírem v jedné vrstvě. To zajistí rovnoměrné pečení.
  2. Pečte v předehřáté troubě po dobu 10-15 minut, nebo dokud krutóny nejsou zlatavé a křupavé. Pravidelně je promíchejte, aby se rovnoměrně opékaly.

Dokončení

  1. Nechte krutóny vychladnout na plechu. Po vychladnutí budou ještě křupavější.

Tipy

  • Pokud chcete krutóny s intenzivnější chutí, můžete přidat trochu parmazánu nebo jiného tvrdého sýra do směsi.
  • Krutóny můžete uchovávat v uzavřené nádobě při pokojové teplotě po dobu až 1 týdne.
  • Experimentujte s různými bylinkami a kořením podle vaší chuti. Můžete přidat například červenou papriku nebo česnekový prášek pro různé chutě.

Krutóny s bylinkami jsou skvělou přílohou k polévkám, salátům nebo jako samostatný snack. Užívejte si jejich křupavost a aromatickou chuť!




Prohlédněte si veškeré naše rubriky: